Spaghetti Meatballs

Homemade meatballs:

300g fresh meat
serbuk roti
secubit garam
secubit mixed herbs
sebiji telur
sedikit olive oil
parutan cheese *optional

1. daging dikisar dengan food processor 
2. gaul kesemua bahan sebati (kecuali olive oil). tambah serbuk roti sedikit demi sedikit sehingga bahan tidak melekat di tangan dan senang utk dibulatkan.
3. masak atas kuali nonstick dengan api perlahan dan sedikit olive oil sehingga warna bertukar coklat. angkat dan ketepikan.


Sos bolognese:

1 biji bawang besar - didadu
1 biji capsicum - didadu
1 tin kecil sos prego bolognese (utk 3-4 org makan)
2 cawan air
olive oil
parutan cheese *optional tp akan jdkan kuah lebih creamy dan sedap

1. tumis bawang besar dengan olive oil sampai layu. 
2. masukkan sos prego dan air. biar menggelegak.
3. apabila menggelegak, masukkan capsicum, cheese, meatballs dan kecilkan api. biarkan sos merenih.
4. apabila sos agak pekat, tutup api dan hidangkan dengan spaghetti yg telah direbus.



0 comments: